Runomuotokuvia 3.–20.6.2013

Runomuotokuvia

Kuva: Milla Järvipetäjä

Runomuotokuvia esillä Martin Kulttuuriolohuoneella 3.–20.6.2013

Runomuotokuva on intiimi väline. Sen erityisyys avautuu mukana olijoille, kirjoittajalle ja katsottavalla, mutta myös kirjoitetun läheisille. Runo on teko, mutta myös teksti, joka voidaan julkaista, tuoda esille taiteena. Ihan tavallista runokirjaa runomuotokuvista ei voisi koota. Runomuotokuvilla on oma erityisyytensä; niillä on aina konteksti. Tuon kontekstin esiin tuominen on väistämättä osa runon julkaisemista ja esille tuomista.

Runot ovat osa kohtaamista. Ne eivät voi eikä niiden tarvitse kertoa siitä kaikkea. Siksi halusimme tehdä runoista näyttelyn, jossa runoihin yhdistyy perinteisempi muotokuvauksen muoto; valokuva. Osa valokuvista otettiin kirjoitustilanteissa, osa yhteisten keskustelujen jälkeen erikseen. Kuvat otti varsinais-suomen valokuvan läänintaiteilija Milla Järvipetäjä. Viitteellinen kuva henkilöstä tai runon kirjoituspaikasta antaa lukijalle mahdollisuuden aavistaa tilanteen runon taustalla. Runoilla ja valokuvilla on yhdessä mahdollisuuden kertoa jotain uutta.

Jokaisen näyttelyssä mukana olleen ihmisen kanssa kirjoitettiin useampana kertana, ns. ketjuruno tekniikalla. Runoista keskusteltiin tavanomaista runomuotokuvatilannetta enemmän. Ihmiset valitsivat edellisen kohtaamisen runosta jonkin itselleen merkityksellisen kohdan, josta seuraavalla tapaamiskerralla kirjoitettiin uusi runomuotokuva.

Näyttelyssä esillä oli kirjoitetuista kolmesta runosta se, jonka kirjoitettu koki omimmakseen. Näyttely avattiin Turun keskussairaalan sisätautiosaston aulassa heinäkuussa 2012. Nyt näyttely kiertää eteenpäin ja on nähtävillä Martin Kulttuuriolohuoneella 3.–20.6.2013 ti–pe 12–18 ja la 12–16.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Kirjoittajaryhmä Tapiiri ja Kulttuuriyhdistys Ida ry.
Näyttely on osa Martin Kaupunginosaviikkoja.

Tervetuloa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s