Galleria

Galleria Martti on jo usean vuoden ajan toiminut Kulttuuriolohuoneella näyttelytilana kuukausittain vaihtuville näyttelyille. Näyttelytila soveltuu niin maalaus-, valokuva-, kuin veistostaiteenkin esittelyyn. Gallerian seinät ovat vapaassa käytössä ripustamiseen, piirtämiseen ja maalaamiseen. Katossa on valokiskot.

Galleria on avoinna ti–pe klo 12–18.

Galleriassa nyt: Sanna Halme ”Elämä on Reuhu-Pekka”

29.9. SAAKKA

Pari sanaa näyttelystä:
”Tämän vuoden alussa aloitin tauon jälkeen taas vimmatun maalaamisen. Olin kaivannut värejä. Olin kaivannut sotkua ja arvaamatonta jälkeä. Kohtalon yllätykselliset käänteet olivat heitelleet minua kuin pingispalloa, ja tahdoin työstää sitä kokemusta.
Olin pingispallon roolissa rähjääntynyt ja väsynyt. Oli koottava itsensä ja ajatuksensa. Elämä oli näyttäytynyt niin monin kasvoin, etten voinut tehdä kuin seuraavan johtopäätöksen: elämä on rajusti remuava hahmo, oikea Reuhu-Pekka. Se kun heittelee päätään ja kehoaan sinne tänne, joku saa aina osuman. Joku onnenpotkun, joku mustelman.
Tähän näyttelyyn olen tuonut uudempien teosten lisäksi muutamia suosikkejani parin vuoden takaa. Niissäkin huidotaan ja käytetään käsiä. Tärkeintä on kurottautuminen normaalin taakse.”
Nettisivusto:
https://sannahalmeart.wordpress.com/

Elämä on Reuhu-Pekka, 105 x 120 cm

Menneet näyttelyt:

juliste

Inhimillinen – Marianne Saarenvirran taidenäyttely 1.-22.6. Martin Kulttuuriolohuoneella

INHIMILLINEN

Tämä näyttely käsittelee sitä millaista on olla ihminen. Millaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa elämme. Miltä se tuntuu. Kuvieni kautta kerron omakohtaisen elämäntarinani. Millaista on olla ihminen tässä ajassa ja paikassa.

Taidettani on kuvailtu melankoliseksi, psykologiseksi  ja slaavilaista mielenmaisemaa kuvaavaksi. Äitini on kotoisin Venäjältä. Käsittelen taiteessani ihmiselämän eri puolia.  Hyviä puolia ovat ystävyys, onnistumisen ilo, rakkaus, vaikeuksien voittaminen ja toteutuneet unelmat. Ihmisten välinen empatia ja välittäminen tuntuu olevan katoava asia tässä kovassa yhteiskunnassa.  Humanistiset arvot ovat uhanalaisia asioita tässä maailmassa. Teoksissani kerron myös epätoivosta, yksinäisyydestä, syrjäytymisestä, rappiosta,  pettymyksistä  ja epäonnistumisesta.  Kuvista huokuu kärsimys ja pahuus, mikä kuuluu yhä lisääntyvissä  määrin monien ihmisten elämään.

Ihmiselämä ei ole ikuista. Katoavaisuus,  tuonpuoleinen  ja kuolema ovat teemoja, joita taiteestani löytyy.  Taiteen avulla tutkin ja etsin uusia ulottuvuuksia sisäisestä maailmastani sekä ympäröivästä  todellisuudesta. Teokset syntyvät useasti alitajunnasta,  jolloin ne jäävät salaperäisiksi  ja kysymyksiä  herättäviksi  itselleni myös.  Töistäni ilmenee mystinen, tummanpuhuva, synkän romanttinen  ja nostalginen maailma. Taide on minulle intohimo ja elämäntapa.

Inhimillinen2

 

huuda huovuttamalla

Sanni ja Joonas – Matkalla

Sarjakuvanäyttely 5.4. – 29.4. 2017 Martin Kulttuuriolohuoneella

strippi02Sanni ja Joonas – Matkalla
Mari Ahokoivun ja Kalle Hakkolan Sanni ja Joonas sarjaan pohjautuva näyttely pistää sarjakuvan hahmot seikkailemaan erilaisissa ympäristöissä. Kirjoissa maailmaa tarkastellaan lasten silmin ja yksityiskohtien kautta. Mielikuvitusmaailma ja todellisuus sekoittuvat, muodostaen sen maailman jossa sisarukset elävät. Kirjasarjan toisessa osassa seikkaillaan Barcelonassa ja kirjan sivuilla vilahtelee myös tuttuja hahmoja. Näyttely pitää sisällään myös erilaisia tehtävämateriaaleja ja muita aktiviteetteja, sekä löytämisen iloa. Osa näyttelystä sulautuu ympäristöönsä. Lisää tehtäviä löytyy myös osoitteesta sannijajoonas.fi Sarjan ensimmäinen osa Talviyö, on käännetty myös ruotsiksi ja ranskaksi. Keväällä 2017 sarjaan liittyvä strippisarjakuva alkoi ilmestymään Koululainen-lehden sivuilla. Turku on tämän kiertonäyttelyn viimeinen pysähdyspaikka. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Sarjakuvakeskuksen kanssa.
Tehtäviä voi tulostaa osoitteesta http://sannijajoonas.fi/tehtavat/ sekä yleisiä sarjakuvallisia tehtäviä osoitteesta http://sarjakuvakeskus.fi/kurssit/tehtavapankki

 

 

 

 

Aino Kivisaaren akvarellimaalauksia Martin Kulttuuriolohuoneella 1.-31.3.2017

ainokivisaarimaalaus

Kivisaari on pitkäaikainen taiteilija, jolla on ollut aikaisemminkin näyttelyitä Turun alueella. Akvarelli on vuosien varrella valikoitunut Kivisaaren eniten käyttämäksi tekniikaksi sen muunneltavuuden ja monipuolisuuden takia. Näyttely galleriaamme valikoitui tilan perusteella, ja taiteilija valitsi tuotoksistaan esittäviä nais- ja luontoaiheisia teoksia.

Nykyään Kivisaari on eläkkeellä, mutta rakastaa opettamista ja kokee taidekurssien pitämisen edelleen itselleen hyvin mieluisaksi ja tärkeäksi. Kivisaari on vetänyt kursseja  muun muassa Turussa Auralan opistolla ja Turun Sunnuntaimaalareissa, ja pitää yhä joka kesä akvarellikurssin Kökarin saarella Ahvenanmaalla.

Teosten nimet ja taiteilijan vieraskirja löytyvät aulasta. Tervetuloa tutustumaan ja ihastelemaan!

 

 


Syrjäkarein – lauseita kaupungin laitamilta

Näyttely syntyi kesällä 2016 kymmenissä kohtaamisissa, joissa sanataiteilijat kirjoittivat runomuotokuvia ja korvarunoja. Projektissa työskenteli myös valokuvaaja, joka kuvasi kohtaamisten paikkoja ja muotokuvasi ihmisiä. Yhteistyötahoina ovat olleet mm. Turun Elokolo, Sirkkalan päiväkeskus ja nuorten työpaja Jokipaja. Valokuvista, korvarunoista ja muista projektin aikana kirjoitetuista teksteistä osa on koottu mukaan näyttelyyn.

Korvarunojen tai runomuotokuvien ei ole tarkoitus tehdä hyvää tai pahaa. Niiden on tarkoitus kommunikoida ja koskettaa. Syrjässä elävien ihmisten ääni tulee kuulluksi runossa. Ketkä ovat syrjäytyneitä, ketkä syrjäytettyjä? Millaista on elää marginaalissa? Miten ”syrjä” määritellään?

Turun Sanataideyhdistyksen Syrjäkarein-työryhmä

Marko Laihinen, Veera Lehtola, Jasmine Westerlund, Jussi Virkkumaa ja Veera Vähämaa

syrja-14-1

kutsu-martti-1

Jessica Koivistoinen: Kalpeat katkaravut ja muita herkkuja

martin_juliste(1)

Olen tehnyt teoksia – kollaaseja, sekä kokeellisia elokuvia liittyen erilaisiin pintoihin ja keskittynyt siihen, mikä saa toisiinsa liittymättömät elementit näyttämään samankaltaisilta.

Selatessani kirpputorilla myynnissä olleita vanhoja keittokirjoja huomasin katsovani yhä uudestaan ja uudestaan samaa kuvaa. Huolimatta siitä, että käänsin sivuja eteenpäin. Vihreää, ruskeaa, harmaata. Oudosti kiiltäviä pintoja ja tunnistamattomia komponentteja. Eri nimiset ruoat ja sisällöltään eri ainekset – silti annos pysyy ulkonäöltään lähes samana. Tästä kokemuksesta syntyi ajatus tehdä installaatio 70- ja 80-luvun keittokirjojen estetiikkaa hyödyntäen.
-Jessica Koivistoinen

WE ANIMALS copy

Jo-Anne McArthur – We Animals

Galleria Martissa Martin Kulttuuriolohuoneella (Stålarminkatu 3) on Jo-Annen valokuvista koostettu näyttely 10.2.-8.3.2015.

Näyttelyssä on valikoima We Animals -projektin valokuvia. Valokuvat kertovat eläinten kohtaamisesta, siitä miten olemme niiden kanssa ja miten niitä hyödynnämme. Muut eläimet ovat meidän peilimme, jolle tuotamme ahdistusta ja kärsimystä. Samalla teemme saman itsellemme. Eikö olisi aika toimia ja tehdä valinta?

Jo-Anne McArthur on palkittu, kansainvälisesti tunnettu kanadalainen kuvajournalisti ja aktivisti. Hänet tunnetaan parhaiten keskustelua herättäneestä We Animals -projektistaan (http://weanimals.org/) sekä hänen työtään kuvaavasta dokumenttielokuvasta Eläinten puolesta (Ghosts in Our Machine, http://www.theghostsinourmachine.com/).

Jo-Anne McArthur kiertää kutsuttuna Pohjois-Euroopassa puhumassa työstään ja näkemyksistään, ja olemme saaneet hänet myös Suomeen Animalian vieraaksi. McArthur luennoi ja on tavattavissa Turussa ja Helsingissä.

Turussa Jo-Anne McArthur on tavattavissa lauantaina 21.2. Galleria Martissa kello 11-13 ja Turun pääkirjaston Studiossa kello 14-16.Pääkirjastolla Jo-Anne kertoo työstään valokuvaajana ja työssään kohtaamistaan persoonista, niin ihmisistä kuin muistakin eläimistä.

Timo O Nenosen juliste

Timo O. Nenonen on turkulainen kuvanveistäjä/maalari/muusikko

http://stiffbutloose.blogspot.fi/

http://www.arsnet.net/index.php?article_id=82&user_id=10564

 Avajaiset 11.12.2014 klo 18-20.

Tervetuloa!

 Menneet näyttelyt 2014

Kissoja ja makkaraa näyttely

KISSOJA JA MAKKARAA

On kahden turkulaisen kuvataiteilijan, Tommi Juutilaisen ja Tuulia Luomalan maalaus- ja piirrosnäyttely Martin kulttuuriolohuoneella 4.11. – 29.11.2014 . He eivät tiedä sen kiinteyden astetta jolla heidän työnsä liittyvät toisiinsa, mutta kaikki kuitenkin liittyy ja näin saavutetaan vastakohtien tasapaino.

Juutilaisen piirroksissa on palattu luomistyön alkulähteen, koulun kuvaamataidontuntien maailmaan. Aikaan jolloin oli mahdollista paeta muun koulupäivän loputonta tylsyyttä A3 -paperin kautta. Piirroksissa on sarjakuvamaisia viitteitä, regressiivisiä haamuja ja banaaleja tuotemerkkejä. Toisinaan on aiheena makkara, kuvana arjesta tai ihmisestä. Sinappi kuvatkoon vaikka arkea. Päämärä aina vapaus, vaikkka sitten negaation kautta.

Luomalan maalauksissa keskeisinä hahmoina ovat kissat. Ne ovat jostain toisesta maailmasta. ”Joskus olen sitä pohtinut että millaista olisi elää maapallolla jos kaikki olisikin hyvin.

Usein sitä tuntee olevansa jossain ihan väärässä paikassa, kissat ovat oppaina kun matkustamme syvemmälle todellisuuteen, maailmaan josta ne ovat tulleet”, kertoo Luomala.

Luomalan maalaukset on tehty sekatekniikalla paperille.

juliste

Lupasit, että saan kaivaa
– alkuja juurten kasvattamiseksi

Nina Kokkisen (s.1978) ja Anna Gradistanacin (s.1975) Lupasit, että saan kaivaa -näyttely Galleria Martissa on alku laajemmalle Juuret-työnimeä kantavalle projektille, jonka lähtökohtana on pohtia, miten perhetausta ja sukuhistoria määrittävät olemistamme tässä hetkessä ja luovat käsityksiä siitä, keitä me olemme. Kulttuurintutkimuksen näkökulmia työskentelyssään hyödyntävät valokuvataiteilijat sukeltavat näyttelyn teoksissa omaan sukuhistoriaansa siten, että vakiintuneiden tarinoiden varjosta nousevat esiin myös vaietut ja unohdetut tarinat. Kuvallisen tarkastelun kohteiksi nostetaan erityisesti sukutaustaan liittyviä häpeän ja ylpeyden tunteita.

Juuret-projektin laajempana tavoitteena on syventyä pohtimaan, kuka rakentaa historiaa ja kenelle. Onko valokuvan avulla mahdollista saada vastauksia siihen, kuka minä olen? Määrittääkö perhetaustamme ja sukumme menneisyys meitä ihmisinä, ja miten? Projektin puitteissa Kokkinen ja Gradistanac kehittävät myös työskentelymuotoja yhteisötaiteellisille valokuvaustyöpajoille, joissa osallistujat syventyvät omaan identiteettiinsä valokuvan keinoin ja saavat siten mahdollisuuden ymmärtää paremmin itseään ja kasvuaan ihmisenä.

Kokkinen ja Gradistanac ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2011 alkaen valokuvanäyttelyiden ja yhteisötaiteellisten työpajojen merkeissä. Heidän vuonna 2012 käynnistämänsä LIMINOIDi-kattoprojekti kokoaa alleen erilaisia taiteen ja tieteen rajapinnoille sijoittuvia työskentelyn muotoja, joilla pyritään tuomaan näitä kulttuurin alueita lähemmäs paitsi toisiaan myös tavallista ihmistä.

Galleria Martissa 1.–30.10.2014

Aukioloajat
ti–pe 12–18, la 12–16.

AS_POSTER_FIN

Näyttely on heijastus köyhyydestä kaikissa sen muodoissa: ennalta määräytynyt köyhyys, valittu köyhyys, kulttuurillinen köyhyys, henkinen köyhyys jne.

Näyttelyssä olevat työt yhdistyvät toisiinsa tämän köyhyys-teeman kautta.  Veistokset, maalaus ja kankaalle painettu ideokalligrafinen runo käyvät keskenään hiljaista dialogia, jonka toivon synnyttävän enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Missä me kohtaamme köyhyyttä? Kohtaammeko sitä omassa elämässämme vai toisten elämässä? Mitä silloin tapahtuu, kun kohtaamme köyhyyttä? Mitä silloin teemme? Vai pitääkö meidän tehdä mitään?

Näyttelyssä on mukana Jaakko Savelan valokuvia veistoksista. Ne antavat mahdollisuuden tarkastella köyhyyden teemaa eri näkökulmasta.

Linkki Jaakko Savelan töihin: https://www.flickr.com/photos/jsavela

Andrew Stevensonin ylläpitämään yhteisöön voi käydä tutustumassa täällä: https://www.facebook.com/pages/Forum-For-Peace/585171954844618?ref=stream

Tervetuloa!

Venla Roponen – Tuokioiden maljan täyttymys

elokuun näyttely

Venla Roposen puupiirroksia sekä maalauksia 
hetkistä elämässä jotka ovat kuivanneet kuvaajan kieltä.

Venla Roponen on vuonna 1985 syntynyt kuvataideopiskelija ja opinnoissaan suuntautunut erityisesti grafiikkaan.

Martin Kulttuuriolohuoneen Galleria
Näyttely on avoinna 5.8. -30.8.
ti -pe klo 12.00 – 18.00.
la klo 12.00 -16.00

Avajaiset 5.8 2014 klo. 17.00. 

Tervetuloa!

Linda Mattila – Elämmekö unessa?

Kuva3 - Loukussa

Martin Kulttuuriolohuoneella 1.7.-30.7.2014

”Totuutta etsimällä haluan herätellä ihmisiä unesta. Monet valitsevat pysymisen länsimaisen kulutuskulttuurin määräämässä unessa, koska se on huomattavasti helpompaa kuin rohkeus herätä rehellisyyteen. Unissakävely on vaarallista, koska se estää ihmisiä elämästä vapaasti ja avoimesti ja samalla he tuhoavat maapalloamme välinpitämättömästi. Ideologioideni kautta tavoittelen unissakävelijöiden herättämistä.”

Linda Mattila opiskelee Kankaanpään taidekoulussa kuvataiteilijaksi. Näyttelyn teokset ovat vahvasti idealähtöisiä ja vaihtelevat tekniikaltaan perinteisemmistä maalauksista kolmiulotteisiin kokeiluihin ja videotaiteeseen. Näyttelyn teoksilla hän etsii totuutta itsestään suhteessa nykypäivän maailmaan ja ilmiöihin.

Näyttelyn avajaiset perjantaina 4.7.2014 alkaen klo 18.

Tervetuloa!

Eman Mohammed näyttelykuva

IS THIS A HUMAN BEING? – Eman Mohammed

Eman Mohammed on 26-vuotias valokuvaaja, joka on syntynyt Saudi Arabiassa ja opiskellut Gazassa. Näyttelyn tarkoitus on kiinnittää huomiota saarretussa Gazassa tapahtuviin ihmisoikeusrikoksiin. Ovatko Gazan palestiinalaiset myös ihmisiä? Miksi heidän ihmisoikeuksiaan kunnioiteta?

Näyttely on Ruotsin Ship to Gazan ja sen kansainvälisten yhteystyökumppanien projekti.

http://shiptogaza.se/sv/aktivister/%C3%A4r-detta-en-m%C3%A4nniska

http://www.emanmohammed.com/#/portfolio?i=329

Metsän sylissä

VALOKUVATEOKSIA MARTIN KULTTUURIOLOHUONEELLA

3.5.-31.5.2014

Metsä on ollut ja tulee aina olemaan suomalaisille pyhä asia. Siellä on palvottu esikristillisiä henkiä iät ja ajat. Nykyäänkin monet uskovat metsän voimiin. On voimaannuttavaa seikkailla synkässä luonnon äänien täyttämässä vanhassa metsässä, jos sellaisen sattuu löytämään. Moderni metsätalous on köyhdyttänyt jo pitkään metsän ulkomuotoa ja lajistoa. Pahimmillaan huomaa kävelevänsä viivasuoraan istutettujen samankorkuisten puiden joukossa, mikä tuhoaa luovuuden.

Valokuvaaja ja taiteilija Elina Helkala (s.1987) on Metsän sylissä -näyttelyn valokuvateoksissaan tuonut metsän ja sen olennot omasta mielenmaailmastaan muiden katseltavaksi. Metsät, suot ja muut luonnontilaiset ympäristöt ovat hänelle hyvin tärkeitä paikkoja ja työskentelyn innoittajia. Kiinnostus suomalaiseen muinaisuuteen ja kansanperinteeseen näkyy selvästi hänen teoksissaan. Teokset ovat joko puhtaita valokuvia tai digitaalisella kuvankäsittelyllä luotuja teoksia. Elina on opiskellut kuvataiteiden ohella myös muinaistekniikkaa.

RUNOKOHTAUKSIA

Runokohtauksia on työryhmähanke, jonka aikana turkulaiset runoilijat  ovat kääntäneet eri kielillä kirjoittavien runoilijoiden tekstejä suomeksi – osaamatta käännettäviä kieliä.

Työtapa on ensimmäinen laatuaan: käännöstyöryhmät ovat suomentaneet runot keskinäisissä tapaamisissa, keskustellen ja kysellen. Osassa työryhmiä on ollut mukana kulttuuritulkki.

Näyttelyn tauluissa on yksi teksti kultakin runoilijalta alkukielellä ja suomeksi. Runokohtauksia-näyttely myös esittelee mukana olleet suomennetut runoilijat.

Runoilijat ovat Galina Inkeroinen ja Andrei Karpin (venäjä), Chiman Karim ja Allahmoradi Mohammadamin (kurdi), Hashim Matouq ja Sadik Al-Husseini (arabia), Ainhoa González Llano (espanja), Shahla Ezadi (persia), Diana Mistera (italia) ja Abdi Abshir Dhoore (somali).

Suomentajina ovat toimineet runoilijat Esa Hirvonen, Juha Kulmala, Timo Harju, Terhi Hannula,  Tommi Parkko ja Daniil Kozlov.

Projektin kulttuuritulkit ovat Ali Rabiee, Marja Liisa Valtanen, Alas Ali, Irinja Karpina ja Lora Karim.

Näyttely on toteutettu Koneen säätiön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lisätietoja:

koordinaattori Marja Mäenpää

marja.maenpaa@pp2.inet.fi

venla_peili_näyttelyVenla Peili – Astinkivet 4.3 – 29.3.2014 Galleria Martissa

Jokainen taulu on askel

”Jos olemme onnekkaita, kohtaamme useita eri matkoja oman polkumme varrella. Tule mukaani ja jaa pieni osa matkastasi kanssani. Tauluni kertovat sinusta ja minusta. Meidän juuristamme, luonnosta ja vapaudesta.

Maalaan tauluja matkoista, kokemuksista, sykleistä, pyhyydestä ja ilosta. Maalaan tauluja juurista ja symboleista. Tule jakamaan nämä taulut kanssani. Juuri sinä. Minusta olisi mukava jos tulisit hetkeksi mukaani.”

Astinkivet-näyttely on Turkulaisen kuvataiteilijan Venla Peilin ensimmäinen näyttely johon voi käydä tutustumassa Martin Kulttuuriolohuoneella maaliskuun ajan. Tekstuureiltaan runsaita maalipintoja sekä leiskuvia värejä yhdistelemällä luodut työt ammentavat voimansa nuoren taiteilijan halusta kunnioittaa juuriaan ja tutkia sekä ymmärtää elämän ainutlaatuisuutta ja kauneutta.

Projekti Facebookissa ja Twitterissä:
www.facebook.com/venlapeiliart
https://twitter.com/VenlaPeili

 

2014_SMadsen_02
Sirpa B. Madsen: Epätoivo 1 ja Voimanainen.

1.2.–1.3.2014
Sirpa B. Madsen – Narsismin jälkiä ja omakuvia
Musiikki: Ovro

Narsistin kohtaaminen haki sisältäni kanavaa ulospäin. Olen aika pedantti maalaamisen ja kädenjälkeni suhteen; korjailen ja korjailen tuotostani, mutta omien tunteiden siirtäminen paperille pastilliliiduilla oli helppoa. Saatoin tehdä jonkun kuvan 15 minuutissa, eikä siinä ollut mitään korjattavaa.

Ei mitään niin pahaa, että ei mitään hyvää. Sain narsistilta lahjan –  taidon ilmaista tunteitani paperille – josta olen hänelle hyvin kiitollinen!

Uskon meistä monien tavanneen narsistin parisuhteessa, ystäväpiirissä, koulussa tai työpaikalla. Minulle taide, kuvallinen ilmaisu, oli yksi mahdollisuus käsitellä tilannetta ja saada itsestäni ulos ahdistavia tunteitani.

Epätoivo 1.”Iltaisin, kun yritin saada epätoivoisesti unta, ahdistus kasvoi kasvamistaan. Musta pahuus täytti huoneeni ja yritti laskeutua päälleni. Se oli hyvin painavaa, joka yritti tunkeutua sisälleni, syvemmälle – oli vaikeata hengittää. Olin hirvittävän pieni ja pienenin edelleen. Kun nousin seisomaan jalkani upposivat sitkeään mutaan, joka teki liikkumisen vaikeaksi ja painavaksi, sekä pahuus peitti kaiken valon ympäriltäni. Se oli mustaa, se oli kaikkialla ympärilläni.”

Omakuvat syntyivät edellisten rinnalla eheyttäen mieltäni. Ne on tehty muistojen pohjalta, valokuvista tai peiliin katsoen.

Voimanainen.Lähdin tekemään piirrosta valokuvastani, mutta se riistäytyi käsistä ja tulos on tässä nähtävillä. Haluan olla kuvankaltainen nainen: vahva, määrätietoinen, ylväs ja kaunis.

 Menneet näyttelyt 2013

Aboca2013-1
Börje Forsblom – Äkkilähtö 2011

3.12.2013 – 29.1.2014
Kameraseura ABOCA – Tarinoita Turusta

Näyttelyn valokuvat kertovat tarinoita Turusta tai sen asukkaista. Osalla valokuvaajista on ollut selkeä näkemys valokuvansa tarinasta. Vastuu on kuitenkin katsojalla. Katsoja kokee tai näkee tarinan. Valokuvaa voi pitää onnistuneena, jos sen tarina välittyy katsojalle. Tärkeämpää kuitenkin on, että valokuva herättää tunteita, ajatuksia ja keskustelua.

ABOCA on vuodesta 2011 toiminut Turkulainen kameraseura. Kokoonnumme kahdesti viikossa keskustelemaan valokuvista ja valokuvauksesta. Teemme myös kuvaus- ja näyttelyretkiä ja järjestämme valokuvanäyttelyitä. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme aboca.fi.

Näyttelyyn ovat osallistuneet valokuvaajat:
Börje Forsblom
Kari Heikkilä
Minna Heikkilä
Harri Kemppainen
Henrik Mikander
Tatu Raatikainen
Joonas Rådland
Heikki Sarparanta
Minna Syrjälä
Carita Vanninen

fbicon30.10.–23.11.2013
Eetu Pellonpään
piirroksia

Eetu Pellonpää (s. 1976) on keravalainen kuvataiteilija, joka on löytänyt toimintaympäristönsä epäakateemisista kauneudenpalvojien piireistä. Nuoruuden stagnaattisemmat pöytälaatikkokynäilyt realisoituivat kehittyväksi prosessiksi yhteistyökumppaneiden kautta, keiden kanssa esteettiset mieltymykset poistivat vääränlaisen itseilmaisun mukauttamisen ei-toivottuihin suuntiin.

Ensimmäinen vapaiden töiden näyttely ripustui Helsinkiläisen Bar Om’pun asiakkaiden ihmeteltäviksi, ja näyttelyitä on pidetty myös muualla Helsingissä sekä Tampereella. Omien vapaiden aiheiden lisäksi Helsinkiläisen Vadelma ry:n toiminnan ohessa ovat kehittyneet keikkajulisteiden, levynkansien sekä lehtien että kirjojen kuvitusprojektit. Tanskalais-Ruotsalaisen Øresund Space Collective yhtyeen ”Organic Earthly Flotation” vinyylilevyn kansien kuvitus on tuorein harppaus kohti Euroopan toiminta-alueita kuvittelujen suhteen.

Feminiinisen rauhallisuuden sekä väkivallattomien yksityiskohtien parissa voinee rauhoittua usein niin raadollisen maailman realiteeteilta, ja kokea myös iloa todellisen ystävyyden sekä hyväntahtoisuuden lehtojen löytämisestä arkipäivän aherruksen lomasta.

Näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 2.11. kello 18 alkaen.
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi.

Näyttely on esillä Martin Kulttuuriolohuoneella 30.10.–23.11. ti–pe 12–18, la 12–16.

Friedhold Kiessling2.–26.10.2013
Friedhold Kiesslingin muistonäyttely

Friedhold Kiesslingin (2.11.1938 – 11.11.2012) muistonäyttely asettuu syntymän 75-vuotispäivän ja kuoleman yksivuotispäivän tuntumaan. Tapaturmainen vammautuminen tapahtui 2.10. 22 vuotta sitten, jonka jälkeen maalaamisesta tuli muutamaksi vuodeksi tärkeä osa elämää.

Kiessling on lähinnä itseoppinut maalari, joka opetteli öljyvärien käytön reilut 30 vuotta sitten, ja sai siihen ohjausta sittemmin Liedon kansalaisopiston maalauskerhossa jossa kävi kaksi talvea. Tämä jakso osuu aikaan tapaturman jälkeen, ja siinä ilmenee myös kuntoutumisen eteneminen. Suurin osa töistä on tältä ajalta.

Aiheet liittyvät lähes poikkeuksetta luontoon. Osa töistä on suoraan ulkona luonnossa tehtyjä, osa on mielen kuvia luonnosta ja ympäristöstä. Metsä, pellot, varsinkin suo ja meri ovat aiheita joihin töissä palataan yhä uudelleen. Kiesslingin omia näyttelyjä on ollut takavuosina puolen kymmentä, lisäksi on töitä ollut esillä joissain yhteisnäyttelyissä.

Näyttelyn avajaisia vietetään 2.10. klo 18 alkaen. Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi!

Sakari Koskenalho

28.8.–29.9.2013
Sakari Koskenalho:
TIELLÄ

“Näyttelyn kuvat ovat muistiinpainuneita hetkiä teitä kulkiessani joita taltionut olen, varsinkin ollessani teillä tiellä.

Kuvittanu olen elämääni erillaisilla ja eri materiaalia olevilla kuvilla ja kuvitelmilla. Nykyisin purjehdin ja kuvitan näkemyksiäni minimalistisesti, kuten pitääkin Taon tien kulkijan.”

– Sakari Koskenalho

TIELLÄ-näyttelyn teoskokonaisuus on esillä galleriassamme syyskuun ajan. Tervetuloa.

jokin repii minut3.25.8.2013
Jukka Uusitalo:
Maalauksia

Jukka Juhani Uusitalo (s. 3. tammikuuta 1986, Köyliö) on suomalainen itseoppinut taidemaalari ja säveltäjä.

Hän maalaa paljon puutikulla käyttäen akryyli-, alkydi- ja öljyvärejä. Viimeaikoina Uusitalo ollut hyvin innostunut japanilaisesta Sumi-e tekniikasta.

Hänen maalauksiaan on kokoelmissa ja julkisissa tiloissa; yksi isompi maalaus on Mäntyniemessä. Hän on saanut apurahan ja on Suomen Taiteilijat ry:n jäsen.

Jukka Uusitalon kotisivut

IN BETWEEN

3.27.7.2013
Sanni Lindroos
In between
 – Surrealistista pop-taidetta

Nykyihmisen tulee kavahtaa mustavalkoista ajattelua – hänen katsomuksiaan värittävät eskapismi ja valinnanvapaus.

Nykyihmisellä on velvollisuus olla tietoinen juuristaan, mutta samalla suunnata katseensa tulevaan.

Nykyihminen on historian ja tulevaisuuden hämmentävässä välitilassa, jossa eskapismi muuttuu todellisuudeksi ja valinnanvapaus valinnanvaikeudeksi.

Nykyihmisen tehtävänä on löytää tiensä ulos olemisen hektisestä labyrintistä- tai ainakin tehdä olonsa mukavaksi siellä harhaillessaan.

Massakulttuuri, media ja globalisaatio häilyttävät rajoja todellisen ja epätodellisen, kauniin ja ruman, sekä turhan ja tarpeellisen väliltä. Teoksissaan 19-vuotias taiteilija pyrkii kyseenalaistamaan näitä ristiriitoja kulttihahmojen ja symboliikan kautta, työkaluinaan tajunnanvirta ja musta huumori.

Näyttelyn avajaiset pidetään keskiviikkona 3.7. klo 16–18. Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi.

Runomuotokuvia

Kuva: Milla Järvipetäjä

3.20.6.2013
Runomuotokuvia

Runomuotokuva on intiimi väline. Sen erityisyys avautuu mukana olijoille, kirjoittajalle ja katsottavalla, mutta myös kirjoitetun läheisille. Runo on teko, mutta myös teksti, joka voidaan julkaista, tuoda esille taiteena. Ihan tavallista runokirjaa runomuotokuvista ei voisi koota. Runomuotokuvilla on oma erityisyytensä; niillä on aina konteksti. Tuon kontekstin esiin tuominen on väistämättä osa runon julkaisemista ja esille tuomista.

Runot ovat osa kohtaamista. Ne eivät voi eikä niiden tarvitse kertoa siitä kaikkea. Siksi halusimme tehdä runoista näyttelyn, jossa runoihin yhdistyy perinteisempi muotokuvauksen muoto; valokuva. Osa valokuvista otettiin kirjoitustilanteissa, osa yhteisten keskustelujen jälkeen erikseen. Kuvat otti varsinais-suomen valokuvan läänintaiteilija Milla Järvipetäjä. Viitteellinen kuva henkilöstä tai runon kirjoituspaikasta antaa lukijalle mahdollisuuden aavistaa tilanteen runon taustalla. Runoilla ja valokuvilla on yhdessä mahdollisuuden kertoa jotain uutta.

Jokaisen näyttelyssä mukana olleen ihmisen kanssa kirjoitettiin useampana kertana, ns. ketjuruno tekniikalla. Runoista keskusteltiin tavanomaista runomuotokuvatilannetta enemmän. Ihmiset valitsivat edellisen kohtaamisen runosta jonkin itselleen merkityksellisen kohdan, josta seuraavalla tapaamiskerralla kirjoitettiin uusi runomuotokuva.

Näyttelyssä esillä oli kirjoitetuista kolmesta runosta se, jonka kirjoitettu koki omimmakseen. Näyttely avattiin Turun keskussairaalan sisätautiosaston aulassa heinäkuussa 2012. Nyt näyttely kiertää eteenpäin ja on nähtävillä Martin Kulttuuriolohuoneella 3.–20.6.2013 ti-pe 12-18 ja la 12-16.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Kirjoittajaryhmä Tapiiri ja Kulttuuriyhdistys Ida ry. Näyttely on osa Martin Kaupunginosaviikkoja.

Tervetuloa.

7.–31.5.2013
Henrik Mikander valokuvia Henrik Mikander

Henrik Mikanderin valokuvanäyttely tuo Martin Kulttuuriolohuoneelle, Galleria Marttiin kokoelman tunnelmallisia kuvia musiikista ja muusikoista keikoilla. Mikander on yksi Kulttuuriosuuskunta Jatkojohdon valokuvaajista ja erikoistunut keikkakuvaukseen. Kuvissaan hän pyrkii etsimään tuoreita kuvakulmia lavan reunoilta sekä välillä myös haastamaan katsojat sääntöjä rikkovilla sommitteluilla.

Valokuvat ovat esillä Martin Kulttuuriolohuoneella 7.5.–31.5.2013.
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi.

7.–18.5.2013
Näkymättömät 201305_näkymättömät_web2

Ihmiskauppa on tämän päivän orjuuden muoto. Näkymättömät-näyttely Martin Kulttuuriolohuoneella 7.5.–18.5. tekee ongelman näkyväksi.

YK:n työjärjestön ILO:n mukaan arviolta noin 20 miljoonaa ihmistä, naisia, lapsia ja miehiä on ihmiskaupan uhreina: orjatyössä tai prostituoituina. Nämä ihmiset elävät keskellämme, mutta ovat näkymättömiä. Suomen ihmiskaupanvastaisen työn ihmiskaupparaportoija on todennut viimeisimmässä katsauksessaan, että yksi suurimmista ongelmista on se, että viranomaiset ja tavalliset kansalaiset eivät tunnista näitä orjuudessa eläviä uhreja. Suomi toimii kauttakulkumaana ja kohdemaana jopa sadoille ihmiskaupan uhreille. Yleisintä on naisten kuljettaminen prostituoiduiksi entisen Neuvostoliiton alueiden maista ja Baltiasta Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Viime aikoina naisia on alkanut tulla myös Länsi-Afrikasta. Lisäksi työperäinen ihmiskauppa esimerkiksi ravintola,- siivous ja puutarha-alalla on jatkuvasti kasvussa oleva ilmiö. Myös suomalaisia nuoria on joutunut ihmiskaupan uhriksi.

Näyttely avataan tiistaina 7.5. klo 13, jolloin ohjelmassa on alustus, opastettu tutustuminen näyttelyyn sekä keskustelua aiheesta. Toinen opastettu tutustuminen Näkymättömät-näyttelyyn järjestetään torstaina 16.5. klo 17. Esittelemme näyttelyä mielellämme ryhmille myös muina sovittuina ajankohtina viikoilla 19 ja 20. Ryhmät voivat olla yhteydessä Martin Kulttuuriolohuoneelle sähköpostitse (kulttuurihuonemartti@gmail.com).

Näkymättömät-näyttely oli esillä Varissuon kirjastossa joulukuussa 2012. Turkulainen teki näyttelystä jutun.

Näyttely toteutetaan Femina Aboensis ry:n, V.A.L.O -Ei orjuudelle ry:n, Turun Naiskeskuksen, Kulttuuriyhdistys Ida ry:n, Albaaniyhdistys Bashkimin sekä Turun kaupunginkirjaston yhteistyönä.

9.4.–4.5.2013
Samu Raitanen:Samu Raitanen: Nonreflecting mirrors

Nonreflecting mirrors – surrealistisia muotokuvia

Näyttely koostuu Samu Raitasen akryylimaalauksista. Taiteilija pohtii teoksissaan mm. muotokuvan katsomisen kokemusta.

Taiteen on tarkoitus olla elämys. Mitä katsoja kokee katsoessaan muotokuvaa, jossa mielikuvitus ja todellisuus nivoutuvat toisiinsa?

Jokainen kokee katsomansa kuvan eri tavalla, koska peilaa maalausta omien kokemustensa ja näkemystensä kautta.

Taiteilija kuvailee teoksiaan seuraavasti: Olen muotokuvia maalatessani pyrkinyt maalaamaan aina kasvojen ja silmien taakse ajatuksia ja tunnelmia, jotka voi nähdä vain, kun sukeltaa omiin muistoihin tai mielikuvitukseen.

Samu Raitasen surrealistisiin muotokuviin voi käydä tutustumassa Martin Kulttuuriolohuoneella (os. Stålarminkatu 3) 9.4.–4.5. ti–pe 12–18, la 12–16.

Näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 13.4. klo 12–18.
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi.

12.3.–5.4.2013
Piritta Fors
:2_innergoddesses_kutsu
Inner Goddesses – kotimatkalla naiseuteen -valokuvanäyttely 

Jokainen nainen voi katsoa itseään kunnioittavasti sekä löytää omanvoimansa, kauneutensa ja sisäisen jumalattarensa. Valokuvataiteilija Piritta Forsin monikerroksinen kuvatarinasarja kertoo kotimatkasta naiseuteen. Elämänmakuiset kuvat haastavat katsojan symboliikallaan ja suoruudellaan. Kuvissa on läsnä naiseuden alkuvoima, yhteiskunnan ja arjen ristiriidat sekä elämän haasteet. Kantaaottavien tarinoiden säikeisiin on kudottu huumorilla kauneus, mystisyys ja ilo.

Oman elämänsä kuningattarena – valta, vastuu ja vapaus valita -luento

Piritta kertoo taiteestaan sekä sisäisen katseen merkityksestä omien voimavarojen saamiseksi omaan käyttöön lauantaina 23.3. klo 15 alkaen. Piritta on paikalla jo klo 14 kertomassa teoksistaan.

Luento on maksuton, ilmoittautumiset 19.3. mennessä sähköpostitse osoitteeseen
kulttuurihuonemartti@gmail.com.

Maija Fredrika - Sisu12.2.–9.3.2013
Maija Fredrika: Mustamaalaus 2

Maija Fredrikan näyttely “Mustamaalaus 2” koostuu isoista tussimaalauksista, jotka syventyvät tutkimaan taiteilijan toiseksi läheisintä asuinkumppania Sisua.

Näyttelyn teokset heijastavat Sisun jokapäiväistä elämää ja ovat absurdi ja naiivi näkökulma koiran sielunmaisemaan. Maija Fredrika on tutkinut teostensa kautta eläinten inhimillistämistä, varsinkin lemmikkieläimen kohdalla. Eläimelle on esimerkiksi helppo luoda ihmismäisiä luonteenpiirteitä, luoda siitä karaktääri ja kohdella sitä kuin lasta.

Näyttely on jatkoa Helsingissä toukokuussa 2012 pidetylle Mustamaalaus-näyttelylle, jossa Sisu teki ensiesiintymisensä paperilla.

Näyttelyn avajaiset pidetään ystävänpäivänä 14.2. kello 18 alkaen.
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi.

Jätä kommentti